Warunki wjazdu

Chcąc wjechać na terytorium Uzbekistanu, każdy turysta jest zobowiązany do wykupienia wizy. Formalności te od 15.VII.2018 roku zostały uproszczone gdyż Polska, wraz z innymi 50 państwami została objęta programem uproszczonego ruchu wizowego. Oprócz składania wniosków osobiście czy też za pośrednictwem jednego z biur pośrednictwa, możliwe jest również składanie wniosków online na stronie www.e-visa.gov.uz  Zniesiono tez konieczność posiadania zaproszenia (Letter of Invitation). Bez względu na wybraną drogę aplikacji, wymagane są takie same dokumenty tzn.:

 

-  2 wypełnione oryginały wniosków wizowych

-  paszport ważny min. 6 miesięcy dłużej od daty zakończenia ważności wizy

-  2 kolorowe aktualne zdjęcia paszportowe, twarz na wprost (3,5cm x 4,5cm)

-  oryginał zaświadczenia z miejsca pracy z informacją o zajmowanym stanowisku

-  potwierdzenie rezerwacji hotelu na cały okres obowiązywania wizy (może być wstępna rezerwacje jednego z portali takich jak booking.com)

-  ksero pierwszej strony paszportu (strona ze zdjęciem)

 

Wiza wydawana jest na okres maksymalnie 30 dni, a oficjalny czas oczekiwania na paszport z wizą to 2 tygodnie. Polska jest również w gronie krajów, dla których wprowadzono ruch bezwizowy do 5 dni dla pasażerów przebywających na terytorium Uzbekistanu w ruchu tranzytowym. Dotyczy to jednak tylko wjazdów i wyjazdów poprzez międzynarodowe porty lotnicze znajdujące się na terytorium Uzbekistanu. Pasażer musi posiadać przy sobie bilety na wylot z Uzbekistanu do kraju trzeciego (innego niż kraj przybycia).

 

Co w przypadku podroży z dzieckiem? Jeżeli dziecko (do 16 roku życia) jest wpisane do paszportu jednego z rodziców to nie należy wypełniać dla dziecka oddzielnego wniosku, wystarczy do wniosku jednego z rodziców dołączyć zdjęcie dziecka i wpisać je w odpowiednią rubrykę we wniosku. Jeżeli dziecko posiada własny paszport, należy także dla niego przedstawić wypełniony wniosek wizowy (wiza jest darmowa). W przypadku dzieci niepełnoletnich, wniosek podpisuje jedno z rodziców.

Wypełniony prawidłowo wniosek wraz z niezbędnymi dokumentami należy złożyć osobiście  w Konsulacie Uzbekistanu w Warszawie (lub za pośrednictwem jednej z agencji pośrednictwa).

 

Ceny:

Kosz wizy jednokrotnego wjazdu do 30 dni dla osoby dorosłej  – 60$ (ważna 90 dni od daty wydania)

Kosz wydania wizy elektronicznej – 20$

Średni koszt pośrednictwa wizowego to 100-150 zł za osobę (należy doliczyć do kosztu wizy)

 

 

MELDUNEK

Podróżując po kraju należy pamiętać o obowiązku meldunkowym. Nie jest już to tak uciążliwe jak kiedyś bo formalności zazwyczaj dopełniają pracownicy hotelu, w którym się zatrzymacie. Ważne aby na wstępie zapytać o to, czy dają meldunek bo czasem zdarza się, że hotel nie posiada licencji na takie usługi. Meldunki trzeba sobie gromadzić bo potem możecie być poproszeni o przedstawienie kwitka z każdej nocy np. podczas odprawy na lotnisku. Zdarzały się też przypadki, że brak meldunku z jednej nocy stwarzał problemy przy zakwaterowaniu się do hotelu na następną noc.  Ciężko jest zatem spać w Uzbekistanie u lokalnych ludzi lub pod namiotem choć nie jest to niemożliwe. Podczas wypraw nad Jezioro Aralskie nie ma innej opcji niż namiot. Fikcyjny meldunek załatwia wtedy hotel w którym organizujecie taką wyprawę.

 

Przejdź do Galerii Uzbeckie Spotkania

Przejdź do Galerii Uzbekistan…na Jedwabnym Szlaku