Jak smakuje Uzbekistan?

Jeśli chodzi o kuchnię uzbecką, jedno jest pewne, będąc w Uzbekistanie na bank spróbujesz plovu. To tradycyjna potrawa, na punkcie której Uzbecy maja prawdziwego fioła i bezapelacyjnie można ją nazwać ich daniem narodowym.  Wspomniany plov, po polsku czasem nazywany pilafem znajdziemy niemal w każdej uzbeckiej restauracji czy barze. Gotuje się go w wielkich kotłach zwanych kazaniami, a cały proces jego przygotowywania trwa kilka dobrych godzin. Wedle uzbeckiej tradycji plov mogą przygotowywać tylko mężczyźni. Jest to faktycznie ciężka fizyczna robota bo danie to zazwyczaj przygotowuje się w ogromnej ilości. Typowy kazań przeznaczony do codziennego gotowania pomieści 5 kg ryżu i 3 kg mięsa, ale są i takie, w których mieści się i 50 kg ryżu!

ii
10Plov składa się z kilku składników: ryżu, mięsa wołowego lub baraniego, żółtej marchewki, cebuli, ciecierzycy, jaj przepiórczych, czasem rodzynek oraz garści aromatycznych przypraw na czele z kuminem. Danie jest bardzo sycące, dość tłuste, mięsne i bardzo aromatyczne. Odmian plovu są tysiące. Sposób przygotowania, dobór składników i smak zależy od regionu Uzbekistanu.

18iii

6

Mięso wrzuca się na wrzący tłuszcz, jest przy tym dużo dymu i skwierczenia. Następnie dodaje się skrupulatnie pokrojone warzywa, ciecierzycę i na końcu ryż z przyprawami.

13
iii

11
Będąc w Uzbekistanie kilka razy przyglądaliśmy się procesowi gotowania plovu. Na zdjęciach w tym poście widzicie plov samarkandzki. Gotuje się go warstwami, przykrywając kolejne składniki ściereczką, aby gotowały się w parze, przez co danie jest lżejsze i delikatniejsze. Podczas serwowania dania również nakłada się wszystkie składniki warstwami, układając mięso na samej górze. Inaczej przygotowuje się plov w Bucharze, tam zazwyczaj wszystkie składniki mieszane są w kazaniu od samego początku. Często też przyrządza się tam plov z mięsem z kurczaka. Taszkencki plov natomiast jest ciężki, wszystkie składniki są wymieszane i smażone razem w dużej ilości tłuszczu, a na koniec dodaje się plaster kiełbasy z konia (tzw. kazy), która smakuje tak jak wygląda, ochyda !!!

15ii

9

Podczas wesel i świąt z jednego wielkiego kotła można wykarmić do 1000 osób. Plov podaje się na przepięknych, ręcznie malowanych dużych półmiskach, z których wszyscy jedzą wspólnie.

7

W Taszkencie najlepszym miejscem do spróbowania plovu, ale także podejrzenia na żywo jak przyrządza się tę potrawę jest Plov Centre.  Wybierzcie się tam koniecznie jeśli lubicie kulinarne atrakcje i lokalne miejsca. Plov gotowany jest tam na wolnym powietrzu, przed wielkimi rozpalonymi do czerwoności kazaniami uwiajają się kucharze, a kelnerki roznoszą przygotowane porcje pachnącego plovu do wielkiej sali restauracji. Jest tam bardzo tłoczno, gorąco i gwarno, restauracja przypomina bardziej bar szybkiej obsługi. Koniecznie się tam wybierzcie i spróbujcie najsłynniejszego plovu w Taszkencie. Miejscowi uwielbiają to miejsce, dziennie podobno sprzedaje się tam aż 1,5 tony plovu, w dodatku wszystko wyprzedaje się do godziny 14.00.

3sss

1

12

Oprócz króla uzbeckich talerzy czyli plovu, w Uzbekistanie jedną z najpopularniejszych potraw jest lagman, czyli domowy makaron z sosem pomidorowym i mięsem, podany z jajkiem sadzonym. Taka uzbecka wersja spaghetti bolognese, ale zupełnie inaczej doprawiona, smażona i oczywiście tłustsza. Często spotkać można też lagman w formie zupy, znacznie lżejsza wersja.

Generalnie, jeśli chodzi o kuchnię uzbecką, zdecydowanie nie przypadnie ona do gustu wegetarianom i osobom lubiącym lekkie, fit jedzenie. To kuchnia niezwykle aromatyczna, pełna orientalnych przypraw, ale też ciężka, tłusta i mięsna. Lagman jest takim codziennym daniem obiadowym i też tak jak plov, znajdziemy go niemal wszędzie.

25

iii

22

Moje serce skradły pierożki nazywane z rosyjskiego „pielmieni” lub inny ich rodzaj czyli manty. Są przepyszne, choć to zależy od ręki kucharki. Dobrze zrobione, mają mięsne, pikantne nadzienie z cebulą i cieniuteńkie ciasto. Pielmieni są malutkie, takie na ząb, podawane w aromatycznym bulionie. Fantazyjnie lepione manty zazwyczaj dostaniemy na talerzu z odrobiną śmietany. Dobra informacja dla wegetarian – manty czasem można dostać z nadzieniem dyniowym, są pyszne.

23

Uzbecy lubią też zupy. Najpopularniejsza z nich to mastava. Gęsta, sycąca, pełna warzyw, oczywiście mięsna, często z ziemniakami i ryżem.

14

Jako, że kuchnia uzbecka mięsem stoi, nie obejdzie się bez szaszłyków, nazywanych tam po prostu kebabem. Są to zazwyczaj kawałki doprawionej baraniny lub wołowiny, ewentualnie mięso mielone, podawane zawsze z surową cebulą i chlebem.
26

Koniecznie muszę wspomnieć o chlebie, który w Uzbekistanie jest podstawą codziennego jadłospisu. Wszędzie wygląda on podobnie, jest okrągły i płaski, ale różni się nieco w zależności od regionu. W Taszkencie zazwyczaj jest bardzo cienki i wręcz chrupki, za to w Samarkandzie gruby, puszysty i lśniący. Wszyscy rwą chleb na kawałki i podjadają czy to na śniadanie, czy jako dodatek do zupy. Chleb jest wszechobecny i pyszny. Jeśli będziecie mieli okazję, wstąpcie do lokalnej piekarni, na pewno zwabi Was obłędny zapach. Będziecie mieli okazję zobaczyć wielkie, tradycyjne piece rozpalone do czerwoności, w których wypieka się te okrągłe smakowite cuda.

5iii

3iii

27

Uzbekistan słynie też z najsłodszych (ponoć nawet na świecie!) arbuzów i melonów. W sezonie jest ich pełno i są faktycznie przepyszne. W upalną pogodę, która potrafi dać w Uzbekistanie nieźle w kość to najlepsze jedzenie. Koniecznie spróbujcie też świeżych fig, soku z morwy i wszystkich przepysznych, soczystych owoców na które akurat będzie sezon. Winogrona w Uzbekistanie są tak słodkie, że ciężko jest z nich zrobić wytrawne wino, mają w sobie za dużo cukru.

1ii

4

sss

2

sss

Pobierz mini przewodnik po restauracjach Uzbekistanu